Pražská burza o půl procenta oslabila

12.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza se dnes dopoledne vrátila k propadu. Hlavní index PX před polednem ztrácel 0,52 procenta na 902,2 bodu. Oslabovala většina titulů, v mírném zisku byl ČEZ, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

 

Poměrně výrazně ztrácejí i další evropské akcie. Negativní vývoj na trzích způsobil středeční zápis z jednání americké centrální banky. "Včerejší pozitivní náladu z dalších škrtů představených španělskou vládou, kterou trh ocenil poklesem výnosů tamních vládních dluhopisů, ještě večer vystřídalo slabě vyznívající prohlášení Fedu. Ten sice zopakoval připravenost k zásahu v případě dalšího oslabení tamní ekonomiky, ale konkrétnější signály možné stimulace neposkytnul," uvedl Michal Zachar z Patria Direct.

V Praze si nejhůře vedla těžební NWR, která přišla bezmála o 1,5 procenta, stejně jako tabáková Philip Morris.

Ztráty přes tři čtvrtě procenta postihly obě banky. Dopoledne nejobchodovanější Komerční banka přišla o 0,79 procenta na 3383 Kč. O 0,78 procenta na 380 korun oslabovaly i akcie Erste Bank, avšak při velmi nízkém objemu.

Naopak ČEZ pokračuje v růstu a dnes přidává dalších 0,22 procenta na 725 Kč. "Zaznamenává tak pátý růstový den v řadě," poznamenal Zachar.

Telefónica naopak růstovou řadu tohoto týdne přerušila a mírně klesla o 0,4 procenta na 395 Kč. Český telekomunikační úřad dnes oficiálně vyhlásí aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE.

Ostatní tituly vykazují minimální aktivitu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK