Ceny ropy klesly, Brent se vrátil pod 100 dolarů za barel

12.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ceny ropy dnes klesly kvůli obavám ohledně vývoje světové ekonomiky. Severomořská ropa Brent se tak vrátila pod psychologicky důležitou hranici 100 dolarů za barel poté, co si ve středu připsala dvě procenta.

 

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes předpověděla, že celosvětová poptávka po ropě se v příštím roce zvýší asi o jeden milion na zhruba 90,9 milionu barelů denně. Upozornila však, že zpomalení tempa růstu globální ekonomiky by mohlo přispět k zastavení růstu cen ropy.

K dnešnímu poklesu cen ropy přispěl zápis z posledního zasedání americké centrální banky (Fed), který snížil vyhlídky na další uvolňování měnové politiky ve Spojených státech v příštích měsících.

Za poklesem cen stál rovněž nárůst dolaru na dvouleté maximum vůči euru. Silnější dolar zvyšuje cenu ropy z pohledu držitelů ostatních měn, a tlumí tak poptávku. Investoři nyní čekají na páteční údaje o vývoji čínské ekonomiky.

Cena ropy Brent se dnes snížila o 90 centů na 99,33 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 86 centů na 84,95 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 99,33 100,23 New York - Nymex WTI srpen 84,95 85,81

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK