IHNED: Šéf analytiků MF Cícer míří do dozorčí rady Budvaru

12.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - Milan Cícer, ředitel Finančního analytického útvaru ministerstva financí, který má na starosti boj proti praní špinavých peněz, bude devátým členem obměněné dozorčí rady národního podniku Budějovický Budvar. Do funkce ho jmenoval ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) na základě doporučení ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Uvedl to dnes server IHNED.cz.

Dozorčí rada Budvaru by měla být jmenování Cícera kompletní. Na jaře ministerstvo zemědělství rozhodlo o snížení počtu členů ze 12 na devět, rada zároveň prošla radikální proměnou.

Ve funkci předsedy vystřídal Bendlova poradce advokáta Tomáše Jindru analytik společnosti Cyrrus a šéf Národní ekonomické rady vlády Jan Procházka. V radě kromě něj zasedají náměstek ministra zemědělství Roman Boček, ekonom Michal Mejstřík, šéf Potravinářské komory Miroslav Toman, předseda jihočeské organizace Věcí veřejných Jiří Lexa a tři zástupci zaměstnanců Budvaru.

Z dozorčí rady letos odešel kromě advokáta Jindry dřívější předseda Robin Schinko, pražský politik z ODS Filip Dvořák a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) na konci letošního ledna nařídil v Budvaru kontrolu. Ministr kritizoval, že Budvar coby státní podnik zadává mnohamilionové zakázky, aniž by se na něj vztahovaly zákony o veřejných zakázkách a státní kontrole.

Začátkem týdne kontrola skončila a výsledky byly předány vedení pivovaru. To má následně měsíc na vypořádání svých připomínek, materiálem se pak bude zabývat také dozorčí rada. Konečné slovo bude mít ministr. "Definitivně uzavřený celý ten kolotoč s výsledky a s nějakými opatřeními, v případě, že je bude nutné realizovat, bude tak v srpnu," řekl ČTK v tomto týdnu Bendl.

Budvar, který je čtyřkou tuzemského pivovarství, je posledním velkým pivovarem v majetku státu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK