Pražská burza ztratila procento, PX klesl pod hranici 900 bodů

12.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dnes v souladu s vývojem na hlavních trzích oslabila. Hlavní index PX poprvé po dvou týdnech uzavřel pod psychologickou hranicí 900 bodů, odepsal 1,1 procenta na 896,9 bodu. Nedařilo se většině emisí, z velkých ztratila nejvíce Erste Bank, vyplývá z výsledků burzy.

 

Negativní vývoj na trzích způsobil středeční zápis z jednání americké centrální banky. "Záznam z jednání šéfů americké centrální banky zchladil naděje investorů na brzkou intervenci Fedu na finančních trzích," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

V Praze si dnes z velkých emisí vedla nejhůře Erste Bank, jejíž akcie spadly o 2,51 procenta na 373,50 Kč, Komerční banka zlevnila o 1,70 procenta na 3352 Kč.

Růst přerušil i telekomunikační operátor Telefónica ČR, skončil se ztrátou 0,76 procenta na 394 korun. Český telekomunikační úřad dnes oficiálně vyhlásil aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Akcie energetické společnosti ČEZ stagnovaly na 722,50 Kč.

Poraženým dne byla technologická společnost KIT digital, její cenné papíry oslabily o 2,84 procenta na 85,50 Kč. Přes dvě procenta na 58 korun si pohoršil i developer Orco, okolo procenta pak odepsaly i akcie těžební společnosti NWR, tabákové Philip Morris či sítě autobazarů AAA Auto.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za zhruba miliardu korun, z toho s akciemi ČEZ za více než 375 milionů korun a s akciemi Komerční banky přesáhly 369 milionů korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK