Akcie v USA znovu oslabily, dál klesá také euro

13.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. července (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek pokračovaly v poklesu, k němuž přispěly horší vyhlídky hospodaření některých větších firem, většinou z technologického sektoru. Obchodníci stále vyhodnocují i vyhlídky globální ekonomiky, především pak situaci v eurozóně. Na devizových trzích pokračovalo v poklesu euro, naopak dolar a japonský jen zpevnily.

Dow Jonesův index odepsal 31,26 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,25 procenta na hodnotě 12.573,27 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,50 procenta na 1334,76 bodu, index Nasdaq Composite klesl o 0,75 procenta na 2866,19 bodu. Indexy během dne ztrácely ještě víc, část ztrát se jim ale v závěru obchodování podařilo smazat.

Během dne se některé indexy přechodně ocitly i v zisku, například k zotavení Dow Jonesova indexu výrazně přispěly akcie výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble. Připsaly si kolem 3,7 procenta, což byla reakce na neoficiální informace, podle nichž podíl ve firmě zvyšuje aktivistický investor William Ackman.

Pod silným tlakem ale zůstávají technologie, kde má vliv pokles výdajů na nové technické vybavení. To potvrdila i společnost Infosys, která kvůli slabší poptávce snížila výhled tržeb. Její akcie tak odepsaly asi 11,1 procenta. Oborový index S&P Technology od začátku července ztrácí už kolem 3,5 procenta.

"Podle mého názoru zde panují obavy, že technologické firmy budou v této výsledkové sezóně zaostávat za odhady," poznamenal hlavní technický analytik Bruce Zaro z finanční společnosti Delta Global Asset Management v Bostonu. Na slabší tržby už totiž upozornila i společnost Advanced Micro Devices (AMD), která patří ke klíčovým zástupcům odvětví.

Na devizových trzích dál oslabuje euro, které upadlo v nemilost obchodníků. Jednak se nijak zásadně nemění situace v eurozóně, což je také hlavní příčina propadu eura, jednak euro propadlo více stupni technické podpory, což otevřelo cestu k jeho dalšímu poklesu. Předpoklad jen slabého růstu ekonomiky naopak svědčí dolaru a japonskému jenu.

Euro k dolaru odepsalo další 0,3 procenta a dostalo se na 1,2205 USD. K japonskému jenu kleslo o 0,9 procenta na 96,74 JPY, během obchodování ale jeho kurz klesl až na šestitýdenní minimum 96,40 JPY. Dolar k jenu klesl o 0,6 procenta na 79,28 JPY.

V růstu pokračuje i takzvaný dolarový index, který sleduje vývoj kurzu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn. Index vzrostl o dalších 0,1 procenta a dostal se na 83,608 bodu. To je nejvyšší hodnota od července 2010. Analytici většinou počítají s dalším růstem, záležet ale bude na tom, zda americká centrální banka (Fed) přistoupí k dalšímu kolu takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK