Akcie v Tokiu mírně zpevnily, díky Číně vzrostl australský dolar

13.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. července (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu v závěru týdne zastavily pokles a mírně zpevnily. Zasloužila se o to statistika z Číny, která ukázala, že tamní ekonomika zpomaluje v souladu s očekáváním, tedy o nic výrazněji. Na devizových trzích byl proto zájem o takzvané komoditní měny, což je například australský dolar. Čína z Austrálie dováží řadu komodit.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 4,11 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,05 procenta na hodnotě 8724,12 bodu. Širší index Topix nicméně v poklesu pokračoval, odepsal 0,15 procenta na 746,34 bodu.

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,6 procenta, což je další zpomalení a zároveň nejslabší růst za poslední tři roky. Na pokles tempa růstu měla největší vliv slabší poptávka, a to jak domácí, tak zahraniční. Část analytiků ale tvrdí, že pokles tempa dosáhl dna a dál už by se neměl prohlubovat.

Na devizových trzích dál oslabovalo euro, k jehož poklesu přispělo i snížení ratingu Itálie. Agentura Moody's Investors Service snížila úvěrový rating Itálie hned o dva stupně na známku Baa2. To je pouze dva stupně od spekulativního pásma. Agentura navíc varovala, že může rating snížit ještě víc, pokud se zhorší přístup Říma k financování na trhu.

Euro po snížení ratingu Itálie vůči dolaru oslabilo až na 1,2181 USD, později se ale jeho kurz ustálil na 1,2206 USD. Někteří analytici přitom čekají, že euro bude do konce roku dál klesat a k dolaru by mohlo spadnout až na 1,15 USD. Dolar vůči japonskému jenu zpevnil o 0,1 procenta na 79,33 JPY, dolarový index mírně sestoupil ze čtvrteční maximální hodnoty a byl v blízkosti 83,614 bodu.

Australský dolar díky zprávám z Číny přidal vůči dolaru americkému asi 0,2 procenta a vyšplhal se na 1,0166 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK