Inflace na Slovensku v červnu zrychlila na 3,6 procenta

13.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. července (ČTK) - Meziroční míra inflace na Slovensku v červnu zrychlila na 3,6 procenta z květnových 3,4 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Analytici odhadovali, že inflace zůstane na květnové úrovni. Meziměsíčně spotřebitelské ceny v zemi stouply v červnu o 0,2 procenta.

Červnovou inflaci potáhlo kromě jiného zdražení potravin a nealkoholických nápojů. Ceny v této kategorii zrychlily tempo meziročního růstu na 3,9 procenta z 2,3 procenta v květnu. Meziměsíčně se zvýšily o 1,1 procenta, což patrně souvisí se sezonním zdražením ovoce a zeleniny.

Nadále nejrychleji, o 6,7 procenta, rostly proti minulému roku ceny v dopravě kvůli dražším pohonným hmotám. V samotném červnu benzin a nafta ale zlevnily.

Loni se inflace na Slovensku dostala na tříleté maximum, v průměru ceny zboží a služeb stouply o 3,9 procenta. To se odrazilo v snížení reálných mezd Slováků, pokles kupní síly obyvatel země pokračoval i v letošním prvním čtvrtletí.

Letos by tempo inflace mělo mírně zvolnit. Ministerstvo financí v poslední prognóze ale zvýšilo výhled průměrné inflace na 3,5 procenta z předchozích tří procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK