Koruna mírně posílila k euru i dolaru

13.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna mírně zpevnila vůči evropské i americké. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna v 10:00 proti čtvrtečnímu závěru silnější k euru o šest haléřů na 25,38 Kč/EUR a k dolaru o sedm haléřů na 20,81 Kč/USD.

 

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance koruna při smíšených vnějších vlivech nevykazuje velký pohyb. Podobný vývoj je podle něj vidět i u polského zlotého, zatímco maďarský forint lehce slábne.

Česká národní banky informovala, že běžný účet platební bilance vykázal v květnu schodek 8,2 miliardy korun. Podle Vlka však dnešní údaje ČNB trh zřejmě neovlivní.

Euro vůči dolaru po propadu pod 1,22 USD/EUR dokázalo krátce své ztráty korigovat, ale dnes se opět obchoduje mírně pod touto hranicí. "Negativním faktorem je snížení italského ratingu agenturou Moody´s kvůli riziku prudkého nárůstu nákladů na financování v souvislosti s vysokým zadlužením a problémy jinde v Evropě. Italské i španělské výnosy spolu s tím dnes rostou. Smíšený vliv pak mají makrodata z Číny. Ta byla mírně horší, než se čekalo, ale na druhou stranu posílila očekávání agresivnější měnové podpory pro ekonomiku," uvedl Vlk.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK