Singapurská ekonomika ve druhém čtvrtletí nečekaně klesla

13.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 13. července (ČTK) - Singapurská ekonomika ve druhém čtvrtletí nečekaně klesla. Hrubý domácí produkt tohoto městského státu po sezonně přepočtených údajích a v přepočtu na celý rok předběžně spadl o 1,1 procenta, zatímco v prvním čtvrtletí ještě vykazoval růst v rozsahu 9,4 procenta. Na zhoršení dat nese podle tamního ministerstva obchodu největší vinu pokles globální poptávky.

Singapur je jednou ze základen asijského elektrotechnického sektoru, značný vliv na ekonomiky má ale i farmaceutický sektor. Průmyslová výroba ve druhém čtvrtletí klesla o šest procent, zatímco v předchozím kvartálů o 21 procent vzrostla. Skoro na nulu spadl růst ve službách, kde činil pouze 0,4 procenta, i ve stavebnictví. Tam dosáhl 0,3 procenta.

Analytici očekávali, že ekonomika si ve druhém čtvrtletí růst udrží. V anketě agentury Reuters ekonomové v průměru předpovídali, že růst zpomalí na 0,3 procenta. Vedle průmyslu nicméně klesal také obchod anebo finanční služby. Analytici proto nepochybují, že problémy v Evropě už mají zřetelné dopady i na Asii.

"Lehký průmysl, který měl v prvním čtvrtletí největší podíl na růstu, má teď nejvíce negativní dopady," poznamenal ekonom Irvin Seah z finančního ústavu DBS Bank. "Slabá zahraniční poptávka v důsledku problémů v eurozóně a slábnoucí růst v USA dál v tomto sektoru nepříznivě ovlivňuje tempo růstu," dodal.

Hrubý domácí produkt Singapuru ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 1,9 procenta. To je nepatrné zrychlení proti prvnímu čtvrtletní, kdy růst činil 1,4 procenta. Dnešní data jsou zatím předběžná a opírají se o čísla za duben a květen. Přesnější údaje budou k dispozici příští měsíc.

Stav globální ekonomiky má na vývoj hospodářství Singapuru zcela zásadní vliv. Singapur je klíčovým asijským vývozcem, spoléhá proto hlavně na zahraničního obchod. Důležitým odvětvím jsou ale i finanční služby a turistika. Singapur má v přepočtu na osobu jednu z nejvyšších životních úrovní na světě.

"Odhad růstu singapurské ekonomiky na letošní rok snižujeme na 1,9 procenta a na tři procenta v roce 2013," reagoval ekonom Chua Hak Bin z finančního ústavu Bank of America Merrill Lynch. "Riziko technické recese je teď vyšší," dodal. Banka dosud čekala, že růst HDP Singapuru v letošním roce dosáhne 2,5 procenta a příští rok zrychlí na 3,3 procenta.

Vláda očekává, že singapurská ekonomika za celý rok vykáže růst zhruba o jedno procento. Pokud se prognóza naplní, bude to citelné zpomalení proti loňsku, kdy růst hrubého domácího produktu činil 4,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK