Pražská burza v souladu s Evropou roste, PX zpět nad 900 body

13.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražský akciový trh v souladu s evropským obrátil směr a roste. Hlavní index PX se dostal zpět nad psychologickou hranici 900 bodů, krátce před 11:00 přidal 0,39 procenta na 900,4 bodu. Posiluje většina titulů v čele s Komerční bankou, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

 

"Evropské akciové trhy se v závěru týdne pohybují v zelených číslech, kdy si všechny hlavní indexy připisují přibližně půlprocentní zisky," uvedl Jakub Lukáš z Patria Direct.

Akcie Komerční banky stouply o 2,21 procenta na 3426 koruny. Daří se i cenným papírům Erste Group Bank, které posílily o 0,67 procenta na 376 korun.

Akcie elektrárenské společnosti ČEZ vzrostly o desetinu procenta na 723,20 koruny.

Ačkoliv v čele růstu na trzích v Evropě jsou podle Lukáše společnosti z telekomunikačního sektoru, v Praze akcie Telefóniky O2 klesly, a to o 0,38 procenta na 392,50 koruny.

Smíšené zprávy pro trhy podle Lukáše přišly z Číny, kde HDP ve druhém čtvrtletí vzrostlo nejnižším tempem za poslední tři roky. Tento výsledek ale zároveň podle něj podporuje spekulace o dodatečných stimulech, které by ekonomický růst oživily. Negativním faktem je pak snížení ratingu Itálie od agentury Moody's.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK