FBI vyšetřuje čínskou ZTE; firma prudce zhoršila výhled zisku

13.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj/Londýn 13. července (ČTK) - Americký Federální vyšetřovací úřad (FBI) zahájil trestní vyšetřování čínské společnosti ZTE, která vyrábí telekomunikační zařízení. FBI má podezření, že firma navzdory zákazu prodala do Íránu americké počítačové zařízení. ZTE také avizovala, že její pololetní zisk bude až o 80 procent nižší, což zdůvodňuje poklesem marží, kurzovými ztrátami a odkladem zakázek od domácích společností.

Internetový portál The Smoking Gun uvedl, že podnětem k vyšetřování se stala zpráva agentury Reuters z letošního března. Reuters tehdy napsal, že ZTE prodala největší íránské telekomunikační společnosti propracovaný odposlechový systém, který dokáže sledovat komunikaci po pevných linkách, přes mobilní telefony i na internetu.

Hospodářské problémy, o kterých ZTE shodou okolností informovala, patrně s vyšetřováním nemají žádnou souvislost. ZTE mimo jiné vyrábí také mobilní telefony, které lze koupit i v České republice.

Březnová zpráva agentury Reuters také obsahovala informaci, podle které nabídka za 120 milionů dolarů (2,5 miliardy Kč) s datem 24. července 2011 obsahovala i hardwarové a softwarové produkty od několika předních amerických firem z technologického sektoru. Byl mezi nimi například Microsoft, Oracle, Cisco Systems, Dell či Hewlett-Packard. Prodej takových výrobků není možný kvůli sankcím americké vlády vůči Íránu.

The Smoking Gun rovněž informuje, že FBI vyšetřuje údajnou snahu ZTE prodej zařízení zamaskovat. Čínský podnik se prý také snažil o zmaření vyšetřování, které zahájilo americké ministerstvo obchodu. Po březnové zprávě agentury Reuters čínský podnik oznámil, že obchodní vztahy s Íránem omezí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK