ČTÚ zahájil s UPC řízení kvůli nájemnému za modemy

13.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. července (ČTK) - ČTÚ zahájil v červnu správní řízení s největší kabelovou firmou UPC kvůli tomu, že neinformovala zákazníky o navýšení cen za pronájem modemů a set top boxů. Firmě hrozí postih až deset milionů korun. Úřad to uvedl v pravidelné měsíční monitorovací zprávě. Podle UPC jde jen o rozdělení dosud placené částky na více položek. Části uživatelů se ale cena zvýšila.

"ČTÚ registroval v dubnu a květnu řadu stížností a dotazů spotřebitelů na problematiku jednostranné změny smluvních podmínek, ke které došlo od 1. května u společnosti UPC ČR," uvedl mluvčí ČTÚ František Malina.

Od května si firma účtuje za pronájem internetového modemu 49 korun, od července stejně zpoplatnila i zapůjčení set top boxu ke kabelové televizi. Pronájmy byly do té doby bezplatné a firma zákazníkům účtovala celkovou cenu, kterou měsíčně zaplatí. Nyní cenu rozdělila na cenu služby a nájemné. Celkový součet by měl být ale stejný s výjimkou akčních nabídek, které se o pronájem prodraží. Nájemné zákazníci neplatí, pokud si modem nebo set top box koupí.

UPC podle Maliny neinformovala zákazníky o změně smluvních podmínek a také jim nesdělila možnost, že v případě zhoršení jejich postavení mohou požádat o odstoupení ze smlouvy bez sankce.

Podobně si uživatelé stěžovali i na satelitní firmy Skylink a CSlink. Ty zavedly nový servisní poplatek 29 korun měsíčně i k neplaceným satelitním programům. I tento případ ČTÚ šetří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK