Spotřebitelská důvěra v USA začátkem července překvapivě klesla

13.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. července (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se začátkem července dostala na nejslabší úroveň v letošním roce kvůli obavám ohledně situace na trhu práce. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry klesl na 72 bodů z červnových 73,2 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od loňského prosince. Analytici přitom očekávali mírný nárůst indexu na 73,4 bodu.

"Spotřebitelé se nejvíce obávají toho, že růst mezd a počtu pracovních míst zůstane v dohledné budoucnosti utlumený," uvedl šéf průzkumu Richard Curtin. Pouze necelá pětina Američanů podle průzkumu předpokládá, že si během příštího roku finančně polepší.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Ekonomika Spojených států v letošním prvním čtvrtletí stoupla o 1,9 procenta. Tempo jejího růstu tak výrazně zpomalilo ze tří procent v posledním čtvrtletí loňského roku.

Ministerstvo práce minulý týden uvedlo, že míra nezaměstnanosti v USA v červnu zůstala beze změny na květnových 8,2 procenta. Americká ekonomika minulý měsíc vytvořila 80.000 pracovních míst, zatímco analytici počítali se vznikem 90.000 míst.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK