Akcie na pražské burze zakončily týden růstem, PX je nad 900 body

13.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. července (ČTK) - Pražský akciový trh zakončil týden růstem. Hlavní index PX se po dni vrátil nad psychologicky důležitou úroveň 900 bodů a dnes uzavřel se ziskem 0,81 procenta na 904,2 bodu. Burzu nahoru táhly především akcie energetické společnosti ČEZ a obě bankovní emise.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky index PX dnes posiloval v souladu s vývojem na hlavních akciových trzích. Evropské akcie rostly díky spekulacím o chystaných podpůrných opatřeních pro čínskou ekonomiku. Pozitivní dopad na trhy měla i aukce italských dluhopisů, která navzdory sníženému ratingu země vedla k poklesu výnosů.

Největší zisky si dnes připsaly akcie Komerční banky, které zpevnily o 2,57 procenta na 3438 korun. Cenné papíry rakouské Erste Bank se zhodnotily o více než procento na 377,40 koruny.

Akcie ČEZ, které obstaraly více než polovinu všech dnešních obchodů, uzavřely se ziskem 1,51 procenta na 733,40 koruny. Rudolf Plachý z Fio banky upozornil, že analytici Exane zlepšili doporučení pro akcie ČEZ a nyní předpokládají, že se jejich kurz bude vyvíjet lépe než celý akciový trh. Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz poznamenal, že titul se pohybuje na stejné úrovni, jako když jeho akcie nesly nárok na dividendu.

Cena akcií technologické firmy KIT digital stoupla o 1,17 procenta na 86,50 koruny. V růstu pokračovaly akcie tabákové firmy Philip Morris, polepšily si o 0,69 procenta na 11.700 korun. Podle Urbánka zpevnily v souvislosti s dalšími informacemi a komentáři ohledně změn spotřební daně pro cigarety, které částečně nahrávají do karet dominantnímu domácímu výrobci.

Z velkých emisí dnešní obchodování zakončily se ztrátou akcie telekomunikačního operátora Telefónica, ztratily téměř procento na 390,20 koruny.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za zhruba 927 milionů korun.

jap dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK