Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 1,3 procenta

13.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. července (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně oslabily. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem ubral 1,34 procenta na 904,2 bodu, a dostal se tak těsně nad sledovanou hranici 900 bodů. Nejvýrazněji posílily akcie energetické společnosti ČEZ, naopak nejvíce si pohoršily cenné papíry developerské firmy Orco.

"Uplynulý týden byl ve znamení dalšího odsunutí koncepce řešení nepříznivé bankovní situace ve Španělsku a začínající výsledkové sezony v USA. Právě neupokojivá situace kolem vývoje v Evropě a především slabá očekávání na výsledkovou sezonu způsobily spíše negativní náladu na trhu," popsal situaci na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček. Index PX se podle něj vyvíjel právě pod vlivem globálních událostí.

Nejvíce v uplynulém týdnu rostly akcie společnosti ČEZ, která přidala šest procent a končila nad 733 Kč. U firmy byl znát silnější nákupní zájem ze zahraničí poté, co se obchodovala po dividendě pod úrovní 700 Kč. "Výraznější zpráva se na titulu v uplynulém týdnu neobjevila," upozornil Vaníček.

Naopak nejvíce klesající akcií uplynulého týdne bylo Orco, ztratilo 9,2 procenta na zhruba 58 Kč. "U této firmy se neobjevila žádná významná informace a z našeho pohledu jde pouze o technický pohyb," dodal analytik J&T Banky.

V příštím týdnu se plně nastartuje výsledková sezona za druhé čtvrtletí. Investoři jsou podle Vaníčka výrazně opatrní kvůli negativním očekáváním. "Předpokládáme, že tato ostražitost bude přetrvávat i v dalším týdnu a právě zveřejněná data mohou mít výrazný vliv na změnu nálady," odhadl.

Rovněž se prý bude čekat na ohlášené páteční oznámení ohledně dalšího postupu v kauze rekapitalizace španělského bankovního systému. "Při neutrálních výsledcích a s očekáváním na páteční prohlášení ohledně dalších kroků pro španělské banky čekáme, že trh bude výrazně rozkolísaný bez jasného trendu," míní analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK