Ceny ropy stouply kvůli údajům o čínské ekonomice

13.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. července (ČTK) - Ceny ropy dnes stouply zhruba o procento. Údaje o hospodářském růstu v Číně zmírnily obavy investorů ohledně vývoje světové ekonomiky, a podpořily tak komoditní i akciové trhy.

Cena severomořské ropy Brent se zvýšila o 1,10 dolaru na 102,17 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila o 80 centů na 86,88 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla o 7,6 procenta. Růst byl v souladu s očekáváním analytiků a mírně překonal vládní cíl. "Údaje z Číny naznačily, že situace není tak špatná," uvedl analytik Randy Frederick ze společnosti Schwab Center for Financial Research.

Cena ropy Brent od začátku týdne stoupla o více než čtyři procenta. K růstu cen ropy přispívá například embargo Evropské unie na dodávky suroviny z Íránu či důsledky nedávné stávky v norském ropném sektoru.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 102,17 101,07 New York - Nymex WTI srpen 86,88 86,08

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK