EIB: Eurozóna svou dluhovou krizi nevyřeší ani za dva roky

15.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


 Eurozóna svou dluhovou krizi nedokáže vyřešit ani za další dva roky, mohla by za tu dobu ale zlepšit alespoň politický rámec, který by řešení krize usnadnil. Německému týdeníku Focus to řekl šéf Evropské investiční banky (EIB) Werner Hoyer. Právě na EIB přitom teď eurozóna spoléhá, neboť zvýšením základního jmění banky se má zvýšit i její úvěrová kapacita.

 

"Tlak na členské státy i na samotnou Evropskou unii, aby si daly své záležitosti do pořádku, bude trvat hodně dlouho. To není na jeden nebo dva roky," řekl Hoyer, který je v čele EIB teprve od začátku letošního roku. Před ním banku 12 let řídil Philippe Maystadt.

Hoyer zopakoval, že politici by podle jeho názoru neměli EIB považovat za všelék, který dluhovou krizi vyléčí. EIB patří pod Evropskou unii a funguje jako nástroj financování dlouhodobých projektů.

Summit EU, který se konal na konci června v Bruselu, se mimo jiné dohodl na zvýšení základního jmění EIB o deset miliard eur (asi 254 miliard Kč). Stát se to má ještě do konce letošního orku. Díky vyššímu základnímu jmění se má o 60 miliard eur zvýšit úvěrová kapacita EIB, čehož chce EU využít na podporu ekonomiky.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK