Merkelová očekává, že parlament schválí pomoc španělským bankám

15.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. července (ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová očekává, že většina zákonodárců na mimořádném jednání dolní komory parlamentu ve čtvrtek podpoří pomoc španělským bankám. Merkelová to řekla v rozhovoru, který poskytla veřejnoprávní televizi ZDF. V otázce ústavnosti trvalého záchranného fondu eurozóny (ESM) kancléřka nechce na soud spěchat. Legálnost ESM řeší ústavní soud v Karlsruhe.

Ministři financí eurozóny se před pár dny dohodli, že umožní Španělsku čerpat až 100 miliard eur (asi 2,5 bilionu Kč) na pomoc tamním bankám. Řada z nich se nevzpamatovala z krize tamního realitního trhu, která trvá od roku 2008. Bankám v úvěrových portfoliích zbyly nedobytné pohledávky, které znemožňují ozdravení celého bankovního sektoru.

Vláda kancléřky Merkelové potřebuje souhlas Spolkového sněmu, tedy dolní komory parlamentu, než ministr financí Wolfgang Schäuble na páteční schůzce ministrů financí eurozóny slíbí příspěvek Německa. "My vždy dostaneme většinu, kterou potřebujeme," řekla Merkelová v rozhovoru, z něhož agentury citovaly ještě před odvysíláním.

Malá část zákonodárců z Merkelovy koalice pravého středu před nedávnem hlasovala proti ESM i proti novým rozpočtovým pravidlům. To podle agentury Reuters jen podtrhuje, jak v Německu narůstá napětí kolem nákladů, které má země s podporou slabších členů eurozóny. Vláda Merkelová ale díky pomoci opozičních stran dala snadno dohromady dvoutřetinovou většinu, aby obě tato opatření prosadila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK