SAE zprovoznily nový ropovod, jistí se proti hrozbám z Íránu

15.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 15. července (ČTK) - Spojené arabské emiráty dnes potichu zprovoznily nový ropovod, který v délce asi 380 kilometrů vyhýbá Hormuzskému průlivu. Země se tak jistí proti výhrůžkám Íránu, který chce tuto strategickou vodní cestu blokovat, aby zkomplikoval vývoz ropy z Blízkého východu. Ropovod se táhne přes písečné duny na západě emirátů, přes pohoří Hadžár až do města Fudžajra na břehu Ománského zálivu.

Až dosud se veškerá ropa z emirátů nakládala v Perském zálivu a posílala právě přes Hormuzský průliv. Jakmile bude ropovod fungovat s využitím celé kapacity, měl by být schopen přepravovat až dvě třetiny objemu ropy, kterou SAE vytěží při maximálním využití vrtů.

Ropovod je podle agentury Reuters navržen tak, aby mohl přepravovat minimálně 1,5 milionu barelů ropy denně. Předpokládá se ale, že kapacita se postupně zvýší až na 1,8 milionu barelů denně.

Nové potrubí pro vývoz ropy se v emirátech očekávalo už dlouho, naléhavost jeho zprovoznění se ale objevila až v posledních měsících, kdy z Teheránu začaly přicházet výhrůžky zablokováním Hormuzu. Írán by k takovému kroku sáhnul patrně v reakci na mezinárodní embargo, které by jemu samotnému znemožnilo ropu vyvážet.

Úzký Hormuzský průliv nyní hlídají íránské válečné lodě, v oblasti je ale přítomno i námořnictvo Spojených států a jeho spojenců. Přes Hormuzský průliv se denně přepravuje kolem 17 milionů barelů ropy, což je asi pětina celosvětové produkce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK