Čínská ekonomika potíže ještě nějaký čas pocítí, řekl premiér

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 16. července (ČTK) - Čínská ekonomika se začíná stabilizovat, problémy ale zřejmě ještě nějaký čas potrvají. Řekl to čínský premiér Wen Ťia-pao, když hovořil o důvodech, které vedly ke zpomalení tempa růstu čínské ekonomiky na nejnižší úroveň za poslední tři roky. Wen řekl, že klíčové bude druhé pololetí, na které se chce vláda zaměřit. Premiér čeká, že zbytek roku bude příznivější.

 

Čína v pátek oznámila, že její hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí zpomalil na 7,6 procenta. To je zhruba v souladu s odhady analytiků. Čínská ekonomika ale za posledních 20 let roste průměrným tempem kolem 9,5 procenta a Peking má zájem růst podpořit.

Číňané musí podle premiéra poznat vážnost a komplexnost problémů, kterým země čelí. Dodal však, že základní faktory čínské ekonomiky zůstávají silné, i když se ekonomika ještě úplně nestabilizovala.

"V současné době zůstává hospodářský růst naší země v pásmu, který jsme vytyčili. Vidíme už přitom vliv, který má politika stabilizace," řekl Wen během víkendové návštěvy města Čcheng-tu, které leží na jihozápadě země. Vláda už dříve hospodářské zpomalení avizovala, a růst na letošní rok tak stanovila na 7,5 procenta.

"Na druhou stranu ale musíme také střízlivě vidět, že současná ekonomika zatím nevytváří stabilní zotavení a že hospodářské potíže mohou nějaký čas pokračovat," dodal We, jehož citují agentury. Vláda se zaměří na podporu tvorby nových pracovních míst a firmám, které pociťují výpadek tržeb kvůli poklesu exportní poptávky nabídne finanční pomoc a daňové úlevy.

Vláda také podle premiéra podpoří soukromé investice, modernizaci průmyslu a další rozvoj urbanizace. Cílem je více podpořit spotřebu. Premiér už dříve slíbil více bankovních úvěrů a další formu pomoci malým firmám, které vytvářejí nejvíce pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK