Registr vozidel od rána funguje v celé ČR, tvrdí ministerstvo

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Registr vozidel funguje od dnešního rána na všech pobočkách. České televizi to řekl náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný. Motoristé by se podle něj neměli setkat s žádnou závažnou závadou. Fungování nového centrálního registru provázely od minulého pondělí, kdy byl spuštěn, potíže a výpadky.

 

Na základě dostupných informací je podle Drobného situace v celé České republice stejná jako v Praze Na Bohdalci, kde systém funguje. "Zde byly problémy s výstupem dat na tiskárnu, to se v průběhu tohoto víkendu podařilo odstranit," řekl.

Podle vedoucího brněnského magistrátního odboru dopravněsprávních činností Ladislava Prudila má ale systém i dnes potíže. Je až čtyřikrát pomalejší a chybí až 60 procent údajů, které úředníci musí ručně dopisovat.

Ředitele odboru dopravně správních činností pražského magistrátu Josef Mihalík televizi řekl, že pro úředníky je práce s registrem hodně náročná. "Není to tím systémem, je to spíš tím, že naše pracovnice nejsou zaškolené. Učí se to všechno za pochodu. Odbavování je pomalejší, je to zhruba na 50 procent," řekl.

Ministerstvo dopravy ČTK sdělilo, že bude po dodavatelské firmě požadovat zaplacení sankcí. Jejich výše se bude odvíjet také od toho, kdy dodavatel kompletně splní zadání a zajistí bezproblémový provoz. Podle smlouvy je možnost požadovat dva miliony korun za každý den, kdy systém neběží správně.

Žadatelé, kterým v souvislosti s problémy nového registru vozidel vznikla škoda, se mohou obracet buď přímo na ministerstvo dopravy, nebo na registrační místo, uvedlo ministerstvo.

Celkem v Česku existuje 206 míst, kde je možné vozidla registrovat. Problémy se v minulém týdnu nevyhnuly žádnému z nich.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK