Pražská burza za nízkého zájmu investorů posiluje o půl procenta

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza v úvodu týdne za nízkého zájmu investorů posiluje. Hlavní index PX si kolem 11:15 připsal půl procenta na 908,7 bodu. Dařilo se většině titulů, nejvíce Komerční bance a technologické společnosti KIT digital. Oslabily jen akcie developera Orco a sítě autobazarů AAA Auto, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

 

Podle Jana Kovalovského z Patria Direct ale obchodování v Praze vykazuje velmi nízký objem. "Nezájem investorů a prázdninovou náladu mohou změnit snad jen očekávané výsledky evropských firem. V druhé řadě pak odpolední makrodata z amerického trhu v podobě maloobchodních tržeb," uvedl Kovalovský.

Cenné papíry Komerční banky si dopoledne polepšily o 1,34 procenta na 3484 korun a Erste Bank o 0,69 procenta na 380 Kč. Podle Kovalovského obě emise navázaly na páteční rally amerického bankovního sektoru. Ze zbylých dvou velkých emisí získala energetická společnost ČEZ 0,2 procenta na 734,90 Kč a cenné papíry telekomunikačního operátora Telefónica ČR stagnovaly na 390,50 Kč, přičemž analytici JPMorgan zvýšili pro titul cílovou cenu na 410 Kč z 360 Kč a doporučení na neutrální, poznamenal Kovalovský.

Nejvíce se dopoledne zhodnotily cenné papíry KIT digital, přidaly 1,75 procenta na 88,01 Kč.

Naopak nejvíce ztratily akcie Orka, které klesly o 1,83 procenta na 56,99 Kč. Páteční valná hromada držitelů konvertibilních dluhopisů nenašla potřebnou podporu pro uspíšení směny na akcie skupiny Orco, druhá fáze konverze tak zůstává v platnosti dle původního plánu k 28. září.

V červených číslech se dopoledne obchodovaly už jen akcie skupiny AAA Auto, odepsaly 0,81 procenta na 18,30 Kč. Firma dnes oznámila, že generální ředitelkou největší tuzemské skupiny autobazarů AAA Auto je ode dneška dosavadní viceprezidentka Karolína Topolová. Vystřídala většinového majitele Anthony Dennyho, který stál v čele firmy 20 let.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:15 uzavřeny transakce za zhruba 197 milionů korun, z toho s akciemi ČEZ za 104 milionů korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK