ÚOHS: Via Chem Group může převzít Novácke chemické závody

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. července (ČTK) - Společnost Via Chem Group, která je akcionářem zkrachovalé ústecké chemičky Setuza, může koupit Novácke chemické závody v konkurzu. Transakci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to řekl jeho předseda Petr Rafaj. Rozhodnutí není dosud pravomocné.

ÚOHS zahájil správní řízení 30. května. Posuzoval zejména chemickou výrobu, především v oblasti výroby a prodeje výrobků na bázi chloru, karbidu vápníku a technických plynů a polyvinylchloridu a produktů jeho zpracování.

"Ačkoli v důsledku realizace spojení dojde ke zvýšení tržní koncentrace v oblasti výroby a prodeje zejména kyseliny chlorovodíkové a chlornanu sodného, případně hydroxidu sodného na území České republiky, má úřad za to, že posuzované spojení nebude mít negativní dopady na úroveň hospodářské soutěže," uvedl Rafaj.

ÚOHS při hodnocení dopadů fúze přihlédl zejména ke skutečnosti, že dodávky uvedených produktů jsou obvykle realizovány na území vymezeném dojezdovou vzdáleností zhruba 400 kilometrů od místa výroby.

Při svých závěrech dále zohlednil působení celé řady konkurentů jak v ČR, tak ve střední Evropě. Konkurenty fúzujících firem jsou například společnosti Spolana, Donauchem, BorsodChem, Anwil, PCC Rokita nebo ZAKLADY Chemiczne Zachem.

Via Chem Group je akcionářem zkrachovalé ústecké chemičky Setuza. Městský soud v Praze v březnu firmě zakázal nakládat s majetkem. Vyhověl tak návrhu Calpit Consultants Corp., která má ve Via Chem Group padesátiprocentní podíl a vede několik soudních sporů týkajících se vlastnictví společnosti.

Loni na konci října Vrchní soud v Praze potvrdil padesátiprocentní podíl společnosti CCC ve Via Chem Group. Ředitel CCC Miroslav Babej-Kmec už dříve uvedl, že se chystá svůj podíl ve Via Chem Group prodat, vedení Via Chem Group oponuje, že tento balík akcií nevlastní. Via Chem Group údajně kontroluje kontroverzní podnikatel Petr Sisák. Firma s médii nekomunikuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK