Stavební firmy mají málo zakázek, chystají další propouštění

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Firmy v tuzemském stavebnictví dál trápí nedostatek zakázek. Většina z nich chce proto omezovat investice a propouštět, řada společností plánuje také snížení mezd. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků průzkumu Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS).

 

"V oblasti produkce, hospodářského výsledku, stavu zaměstnanců a nasmlouvaného objemu prací signalizují dvě třetiny všech oslovených firem v České republice pokles - u zakázky předpokládá pokles větší než deset procent dokonce 52 procent dotázaných," uvedla mluvčí svazu Alena Čechová. Průzkumu se celkem zúčastnilo 116 stavebních podniků ze všech krajů.

Na 85 procent oslovených podniků uvedlo, že hlavním podnikatelským problémem je pro ně nyní málo zakázek. V 58 procentech označily firmy za hlavní problém investiční nepřipravenost staveb a v 70 procentech potíže s legislativou. Jen 13 procent společností nyní nejvíce tíží nedostatek pracovních sil.

Výsledky průzkumu chce stavařský svaz použít v srpnu jako jeden z argumentů při jednání poradního sboru předsedy vlády pro stavebnictví, který se má zabývat prorůstovými opatřeními a potřebnou legislativou. "Nutné investice zejména do dopravy, bydlení a PPP projektů by měly přímý pozitivní dopad na zaměstnanost a vrátily by stavebnictví jeho nesporně významnou roli," dodala mluvčí SPS.

Stavební výroba v Česku zrychlila v květnu meziroční pokles na 3,5 procenta z 2,7 procenta v dubnu. Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se v květnu meziročně snížil o čtyři procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK