Počet odhalených falešných eurobankovek v pololetí klesl

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. července (ČTK) - Počet odhalených falešných eurobankovek v letošním prvním pololetí meziročně klesl o 15 procent na 251.000 kusů. Vyplývá to z dnešních údajů Evropské centrální banky (ECB). Nejčastěji byly padělány bankovky v nominální hodnotě 20 a 50 eur, které se na celkovém počtu padělků podílely více než třemi čtvrtinami.

ECB upozornila, že počet odhalených padělků představuje pouhý zlomek z celkových zhruba 14,6 miliardy eurobankovek, jež byly v prvním pololetí v oběhu.

Banka se nevyjádřila k důvodům poklesu počtu odhalených padělků. Podle agentury AP se nicméně padělání eur již několik let snižuje, protože lidé jsou s touto měnou čím dál lépe obeznámeni. Falešné bankovky je tak obtížnější dostat do oběhu.

Česká národní banka minulý týden oznámila, že v Česku bylo v prvním pololetí zadrženo 2368 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. To představuje meziroční pokles o zhruba 40 procent. Nejvíce padělků mincí a bankovek bylo v českých korunách, celkem 2011. V případě eur bylo odhaleno 284 padělků proti loňským 353.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK