Maloobchodní tržby v USA v červnu překvapivě klesly

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. července (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech se v červnu snížily o 0,5 procenta. Poprvé od podzimu 2008, kdy se země nacházela v hluboké hospodářské recesi, tak zaznamenaly tři meziměsíční poklesy za sebou. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů amerického ministerstva obchodu. Analytici čekali za červen nárůst tržeb o 0,2 procenta.

Slabé ekonomické údaje zvyšují tlak na amerického prezidenta Baracka Obamu, který bude v listopadu usilovat o své znovuzvolení. Jeho republikánský vyzyvatel Mitt Romney soustřeďuje svou kampaň právě na ekonomické problémy.

Dnešní údaje by podle agentury Reuters mohly posílit naděje, že americká centrální banka (Fed) přikročí k dalším nákupům dluhopisů, aby podpořila domácí ekonomiku.

Předběžné výsledky průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity minulý týden ukázaly, že spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se začátkem července dostala na nejslabší úroveň v letošním roce kvůli obavám ohledně situace na trhu práce.

Spotřebitelské výdaje v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity. Americká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí stoupla o 1,9 procenta. Tempo jejího růstu tak výrazně zpomalilo ze tří procent v posledním čtvrtletí loňského roku.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK