Pražská centra registru vozidel se stále potýkají s problémy

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Pražská pracoviště registru vozidel se i dnes potýkala s chybami v systému, který je stále velice pomalý. Do dnešního poledne se v celé Praze podařilo odbavit asi 500 lidí, jindy by to bylo o 1000 žadatelů více. ČTK to řekl vedoucí odboru dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Michalík. Odhlásit vozidlo v některých případech trvalo i hodinu a půl. Dříve tyto úkony úředníci zvládali do deseti minut.

"V současné době jedeme tak na 40 možná na 50 procent," uvedl Michalík. Stále podle něj přetrvávají problémy, kdy se některé údaje nezobrazují a úředníci je musejí vypisovat ručně. Ani to ale není podle Michalíka zárukou, že se tyto ručně vypsané údaje podaří vytisknout do dokladů. To pochopitelně celý proces zdržuje.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Nováka by se měl problém brzy vyřešit. Nezobrazování dat má napravit nová aktualizace softwaru, která byla odeslána na všechna registrační pracoviště v zemi. Jedním z hlavních směrů, kterým se má systém dále vyvíjet, je jeho zrychlování, doplnil Novák. Kdy bude systém plně v pořádku, ale zatím ministerstvo nedokáže upřesnit.

Přes všechny přetrvávající potíže se podle Michalíka systém od minulého týdne hodně zlepšil, protože na počátku s ním nebylo možné pracovat vůbec. Takovýmto způsobem se ale měl vyvíjet ve zkušebním režimu a ne při ostrém nasazení.

Registrační pracoviště v Praze za starého režimu dokázaly denně provést kolem 2000 úkonů. Za dobu odstávky systému a následně při současném fungování tak podle Michalíka vznikl dluh, který se jen obtížně podaří dorovnat. V blízké době to ale nebude, i kdyby se fungování systému přiblížilo normálnímu stavu, dodal.

Nový centrální registr vozidel má být podle ministerstva dopravy přehlednější, umožní například registraci značek na přání nebo převod registračních značek mezi vozidly jednoho majitele. Má být napojen na základní registry, policii a evidenci kradených aut v zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK