Ropa díky naději na vládní podpory růstu zdražuje

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. července (ČTK) - Ceny ropy dnes rostou a severomořská ropa Brent stoupla nad 103 USD za barel. Ropu podpořil komentář z Číny, podle kterého chce vláda posílit své kroky na podporu ekonomického růstu země. Čína je druhým největším spotřebitelem ropy na světě. Podle analytiků cenu zvyšují i hrozby možného válečného konfliktu v Íránu a naděje na další vládní stimulaci ekonomického růstu zemí na Západě.

Kolem 16:30 SELČ se cena severomořské ropy Brent zvýšila o 69 centů na 103,09 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila ve stejnou dobu o osm centů na 87,18 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Trh nyní bude sledovat úterní vystoupení šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho před americkými zákonodárci. Investoři se soustředí hlavně na to, zda Bernanke naznačí, že Fed chystá třetí kolo kvantitativního uvolnění měnové politiky.

Ropa v pátek vzrostla o více než dolar díky údajům o hrubém domácím produktu Číny. Růst ekonomiky sice zpomalil, byl však vyšší, než většina analytiků čekala. Čínský premiér Wen Ťia-pao pak v neděli podle tiskové agentury Nová Čína uvedl, že opatření na stabilizaci ekonomiky fungují a vláda v druhé polovině roku posílí své kroky na podporu ekonomiky.

Mezinárodní měnový fond dnes snížil výhled globálního ekonomického růstu na příští rok na 3,9 procenta z 4,1 procenta. Varoval rovněž před riziky dalšího poklesu.

Írán o víkendu znovu pohrozil uzavřením Hormuzského průlivu, pokud nebudou zrušeny sankce vůči zemi. Průliv je důležitou dopravní tepnou pro mezinárodní přepravu ropy a plynu, projde jím až 40 procent světového vývozu ropy po moři.

Někteří analytici jsou však překvapeni tím, že se ropa vzhledem k silnému dolaru a slabšímu ekonomickému růstu drží nad 100 dolary. Podle nich je růst neoprávněný a upozorňují na to, že objem obchodování je velmi nízký. Zřejmě k růstu přispívají spekulanti.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 103,09 102,40 New York - Nymex WTI srpen 87,18 87,10

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK