Průzkum: Americké firmy se potýkají s důsledky evropské krize

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. července (ČTK) - Americké podniky se čím dál častěji potýkají s negativními důsledky dluhové krize v eurozóně a omezují plány na přijímání nových zaměstnanců. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila Národní asociace podnikových ekonomů (NABE).

Pouze 23 procent amerických podniků podle červnového průzkumu plánuje v příštích šesti měsících zvyšovat počet zaměstnanců. V předchozím průzkumu z přelomu března a dubna přitom hlásilo plány na přijímání nových pracovníků 39 procent podniků.

Zhruba 47 procent dotazovaných firem minulý měsíc uvedlo, že pocítilo pokles tržeb v důsledku dluhových problémů v eurozóně. Podle předchozího průzkumu přitom zaznamenala takovýto pokles pouze třetina podniků.

Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes snížil odhad hospodářského růstu ve Spojených státech pro letošní i příští rok o 0,1 procentního bodu. Letos by tak americká ekonomika měla stoupnout o dvě procenta a napřesrok o 2,3 procenta.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech se v červnu snížily o 0,5 procenta. Poprvé od podzimu 2008, kdy se země nacházela v hluboké hospodářské recesi, tak zaznamenaly tři meziměsíční poklesy za sebou. Analytici očekávali nárůst tržeb o 0,2 procenta.

"Jsou tu čím dál jasnější důkazy, že ekonomika USA zpomaluje," uvedl analytik Jim Baird ze společnosti Plante Moran Financial Advisors. Americká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí stoupla o 1,9 procenta. Tempo jejího růstu tak výrazně zvolnilo ze tří procent v posledním čtvrtletí loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK