WTO: Monopol Číny na bankovní karty byl proti pravidlům WTO

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 16. července (ČTK) - Čína diskriminovala zahraniční vydavatele bankovních karet tím, že ponechala čínské státní firmě China UnionPay monopolní postavení u některých zúčtovacích transakcí. Oznámila to dnes Světová obchodní organizace (WTO).

Podle výboru zabývajícího se spory v rámci WTO porušila Čína pravidla organizace, když požadovala, aby všechny platební karty vydané v Číně fungovaly v síti China UnionPay a měly její logo. V rozporu s pravidly WTO je i nařízení, že všechny platební terminály musí akceptovat síť China UnionPay.

Stížnost vůči Číně podaly předloni v září Spojené státy, kterým se nelíbilo, že Čína drží zahraniční firmy mimo služby elektronického platebního systému v domácí měně, jüanech. Firmy jako Visa, MasterCard a American Express mohou omezeně poskytovat služby u transakcí v zahraničních měnách, u transakcí v domácí měně však má monopol China UnionPay.

USA se rovněž nelíbilo, že všechny přístroje na zpracování karetních transakcí musí být kompatibilní s kartami China UnionPay, čímž měla firma garantované připojení, zatímco ostatní společnosti si musely připojení s obchodníky vyjednat. A všechny platební karty musely mít logo China UnionPay.

Kterákoliv ze stran se může proti rozhodnutí odvolat. Pokud tak učiní, bude případ posuzovat odvolací orgán WTO. Ten by pak měl vydat konečné rozhodnutí do 90 dnů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK