Registr aut fungoval na všech pobočkách, potíže ale trvaly dále

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Potíže s fungováním nového centrálního registru vozidel dnes přetrvávaly. Registr byl sice od rána spuštěn na všech 206 pobočkách v ČR, mnoho z nich ale kvůli problémům stihlo odbavit výrazně méně lidí než obvykle. Často se tvořily fronty, lidé museli čekat desítky minut. Ministerstvo dopravy také začalo vyřizovat žádosti o náhradu škod kvůli nefunkčnímu registru. Do dnešního dne se ozvalo 41 lidí a výše oznámených škod se pohybovala v rozmezí od 20.000 do 100.000 korun.

Chyby nového systému, který je stále velmi pomalý, se nevyhnuly pracovištím v hlavním městě. Do dnešního poledne se v celé Praze podařilo odbavit asi 500 lidí, jindy by to bylo o 1000 žadatelů více. Odhlásit vozidlo v některých případech trvalo i hodinu a půl. Dříve tyto úkony úředníci zvládali do deseti minut. "V současné době jedeme tak na 40 možná na 50 procent," řekl ČTK vedoucí odboru dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Michalík.

Podobné to bylo i v jiných velkých městech. V Brně čekali lidé na vyřízení své žádosti zhruba hodinu, čekací doba se více než zdvojnásobila. Úředníci kvůli chybám odbavili asi polovinu obvyklého počtu žadatelů. Na desítky lidí se nedostalo v Českých Budějovicích, přestože tam byli schopni odbavit dvojnásobný počet žadatelů než v minulém týdnu.

Problémy hlásili úředníci také například z Trutnova, Pardubic, Karviné a Havířova. "Dnes nastalo zlepšení v tom, že jsme schopni udělat v registru každou operaci, ale za desetinásobek času, než v původním registru," řekla vedoucí odboru vnitřních v Havířově věcí Leona Večeřová. Bez problémů registr naopak fungoval třeba v v Liberci, Jablonci nad Nisou nebo Jihlavě.

Ministerstvo dopravy ČTK v tiskové zprávě sdělilo, že bude po dodavatelské firmě vymáhat pokutu. Její výše se bude odvíjet také od toho, kdy dodavatel kompletně zajistí bezproblémový provoz. Podle smlouvy je možnost požadovat dva miliony korun za každý den, kdy systém nefunguje správně. Náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný v ČT řekl, že ministerstvo zatím dodavatelské firmě za systém nezaplatilo ani korunu. "Nedostanou zaplaceno do té doby, dokud my nepřevezmeme dílo," uvedl.

Podotkl, že všichni úřednici z registračních míst by měli být znovu proškoleni na práci se systémem. "Už v průběhu tohoto týdne budou první zaměstnanci registračních míst chodit na doškolování," řekl.

Ministerstvo dopravy do dnešního rána evidovalo 217 dotazů týkajících se potíží s registrem vozidel. Ve 188 případech šlo podle ministerstva dopravy o dotazy občanů, 29 případů připadlo na dotazy od obcí.

Nový centrální registr vozidel má být podle ministerstva dopravy přehlednější, umožní například registraci značek na přání nebo převod registračních značek mezi vozidly jednoho majitele. Má být napojený na základní registry, policii a evidenci kradených aut v zahraničí. Ministerstvo za něj zaplatilo 47 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK