Akcie v USA dopoledne kvůli nejnovější statistice klesly

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes dopoledne oslabily, a nenavázaly tak na vysoké páteční zisky. Investoři se soustředili na nejnovější údaje o maloobchodním obratu, které potvrdily další zpomalování americké ekonomiky. Banka Citigroup však díky výsledkům hospodaření posílila.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones klesl o 0,3 procenta na 12.745 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,2 procenta na 1355 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se snížil rovněž o 0,2 procenta na 2904 bodů.

Maloobchodní tržby v USA v červnu podle údajů ministerstva obchodu klesly o 0,5 procenta. Poprvé od podzimu 2008, kdy se země nacházela v hluboké hospodářské recesi, zaznamenaly tři meziměsíční poklesy za sebou. Analytici čekali za červen nárůst tržeb o 0,2 procenta.

Zisk americké banky Citigroup za druhé čtvrtletí překonal odhady analytiků. Akcie firmy reagovaly dopoledne na zprávu růstem o více než jedno procento.

Mnoho firem v posledních týdnech varovalo před dalším vývojem hospodaření. Podíl negativních varování k pozitivním výhledům pro druhé čtvrtletí je podle údajů Thomson Reuters 3,3 ku jedné, což je nejhorší poměr od roku 2008. "Jsme jednoznačně v jakémsi útlumu a potřebujeme vidět, co společnosti řeknou o druhé polovině roku," uvedl analytik Kirr Marbach & Co. Mark Fosters.

Tento týden se investoři soustředí na dopad slabého ekonomického růstu na další firmy. Kormě Citigroup mají výsledky hospodaření zveřejnit rovněž firmy Goldman Sachs, Intel, Johnson & Johnson a Coca-Cola. V centru zájmu bude rovněž projev šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho před zákonodárci, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK