Zisk čínských státních firem v pololetí klesl o 11,6 procenta

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 16. července (ČTK) - Zisk čínských státních firem v prvním pololetí klesl na 1,02 bilionu jüanů (3,3 bilionu Kč). V meziročním srovnání se tak snížil o 11,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo čínské ministerstvo financí. Ministerstvo připisuje pokles zisku růstu vstupních nákladů, který byl vyšší než růst příjmů.

Vysoké zisky měly podle ministerstva tabákové, automobilové a telekomunikační firmy. Naopak velký pokles postihl firmy působící v dopravě, chemickém sektoru a producenty neželezných kovů a stavebních materiálů. Detailní údaje však úřad neposkytl.

Pokles firemních zisků může podle analytiků zvýšit tlak na plány kapitálových výdajů firem a zbrzdit snahy vlády posílit investice a hospodářský růst.

Čínská ekonomika v období duben až červen vzrostla o 7,6 procenta, což byl nejpomalejší růst za tři roky. Ekonomika zpomalila již šesté čtvrtletí za sebou.

Čínské státní firmy mají nadále dominantní postavení ve strategicky důležitých průmyslových odvětvích, i když vláda se snaží otevřít některé sektory soukromým investicím, a podpořit tak ekonomický růst, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK