Akcie v USA kvůli údajům o tržbách klesly, dolar oslabil

17.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie první den obchodování v novém týdnu oslabily. Přispěla k tomu zpráva o nečekaném poklesu maloobchodních tržeb za červen, protože posílila obavy o další vývoj ekonomiky. Banka Citigroup však díky výsledkům hospodaření rostla.

 

Index Dow Jones v pondělí klesl o 49,88 bodu, tedy 0,39 procenta, na 12.727,21 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 3,14 bodu, čili 0,23 procenta, na 1353,64 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 11,53 bodu, neboli 0,4 procenta, a skončil na 2896,94 bodu.

Širší index S&P klesl v sedmi z posledních osmi seancích. Důvodem jsou obavy o další vývoj ekonomického růstu. Navzdory zhoršování statistických údajů však index ze svého minima na počátku června již posílil o sedm procent. Objem obchodování byl v pondělí nízký.

Maloobchodní tržby se v červnu nečekaně snížily a pokles zaznamenaly již třetí měsíc za sebou. Ekonomové naopak čekali mírné zvýšení tržeb. Zpráva je dalším potvrzením, že oživení americké ekonomiky stagnuje.

Zisk banky Citigroup byl ve druhém čtvrtletí navzdory poklesu vyšší, než čekali analytici. Citigroup přišla se svojí zprávou po pátečních údajích o hospodaření JPMorgan, které bylo rovněž lepší, než čekali analytici. Akcie Citigroup stouply o 0,6 procenta.

Světová obchodní organizace (WTO) se vyslovila ve prospěch USA v obvinění, podle kterého Čína diskriminuje zahraniční vydavatele bankovních karet. Rozhodnutí by mělo pomoci americkým karetním společnostem Visa, Mastercard a American Express. Všechny tři společnosti v pondělí posílily.

Dolar po slabých údajích o maloobchodním obratu klesl k jenu na nejnižší hodnotu za poslední měsíc a slabší byl i k euru. Zpráva posílila spekulace, že centrální banka USA (Fed) by mohla spustit další kolo kvantitativního uvolňování měnové politiky, a podpořit tak zpomalující ekonomiku. Investoři se dnes kvůli tomu zaměří na projev šéfa Fedu Bena Bernankeho před americkými zákonodárci. Euro však oslabilo k dalším předním měnám. Vůči britské libře se ocitlo nejníže za tři a půl roku, k jenu za šest týdnů a ke kanadskému dolaru na novém rekordním minimu.

V závěru obchodování dolar k jenu klesl o 0,4 procenta na 78,82 JPY, když během dne se propadl až na 78,67 JPY, nejníže od poloviny června. Euro k dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,2277 USD. K jenu euro kleslo o 0,2 procenta na 96,79 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK