Odhad podílu MVV Energie v Jablonecké teplárenské je 189 mil.Kč

17.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 17. července (ČTK) - Majoritní podíl MVV Energie CZ v Jablonecké teplárenské a realitní společnosti (JTR), která je centrálním dodavatelem tepla ve městě, odhadli znalci pro město Jablonec na 188,951 milionu korun. Znalecký posudek, který si nechala zpracovat MVV je o 80 milionů korun vyšší. Jablonec má zájem většinový podíl 65,78 procenta akcií od MVV odkoupit, o ceně proto jedná. ČTK o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

JTR zajišťuje centrální zásobování teplem v Jablonci od roku 1994, od roku 2005 zásobuje teplem také Jablonné v Podještědí. V Jablonci je na teplárnu napojeno na 10.000 domácností a 87 podniků, obchodů a veřejných budov. Teplo v Jablonci ale patří k nejdražším v zemi, domácnosti platí 799 korun za gigajoul. Město Jablonec drží v teplárenské firmě minoritní podíl 34,22 procenta. Většinový podíl prodala radnice před 13 lety Severočeské teplárně Most za 200 milionů korun. O dva roky později balík získala MVV, když za něj zaplatila o 50 milionů víc.

MVV Energie CZ nabídla před měsícem Jablonci nad Nisou odprodej svého většinového podílu za 171,857 milionu korun. Dalších sto milionů chce ze základního kapitálu firmy. Celkově by tak měla za akcie dostat zhruba 271 milionů. Prodej akcií podmiňuje snížením základního kapitálu teplárny zhruba o 150 milionů na polovinu. Jablonec by získal asi 50 milionů korun, které by mohl použít na úhradu kupní ceny, z vlastního rozpočtu by tak musel dát podle návrhu MVV 121 milionů.

Radnici se zdá nabídka MVV příliš drahá. "V současnosti jsme ve fázi intenzivního vyjednávání o ceně, jehož výsledek bude předložen ke schválení zastupitelstvu města. Předpokládám, že koncem srpna nebo začátkem září budeme moci svolat mimořádné zastupitelstvo, které rozhodne o případném odkupu podílu za akceptovatelnou cenu," řekl ČTK primátor Petr Beitl (ODS).

Rozhodnutím města odkoupit akcie JTR vyvrcholily spory mezi oběma vlastníky, které se táhnou od loňska. MVV tehdy předložila dlouhodobý investiční záměr, který počítá s investicemi 300 milionů korun do modernizace soustavy a snížením tepelných ztrát skoro o 32 procent. Cena tepla by se podle odhadů mohla snížit zhruba o 60 korun na 739 korun za gigajoul. Projekt by JTR financovala z dotací z operačních programů Podnikání a inovace a Životní prostředí, z vlastních zdrojů a z úvěru. Investici ale většinový vlastník podmínil změnou stanov, která by výrazně oslabila pozici města. To je pro radnici nepřijatelné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK