EP Energy koupila v Německu elektrárnu Schkopau

17.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. července (ČTK) - Skupina EP Energy získala 41,9 procenta v německé hnědouhelné elektrárně Schkopau. Výrobu elektřiny zde spojí s těžbou hnědého uhlí v německém dolu Mibrag. ČTK to dnes sdělil mluvčí EP Energy Martin Maňák. EP Energy podíl získala za 141 milionů eur (3,57 miliardy korun) od americké společnosti NRG Energy.

Elektrárna Schkopau s instalovaným výkonem 900 megawattů leží nedaleko města Halle ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Majoritní podíl v elektrárně vlastní německý E.ON. EP Energy podíl od NRG Energy získala koupí 100 procentního podílu ve společnosti Saale Energie.

"Díky akvizici Schkopau propojíme těžbu uhlí s výrobou elektřiny a zajistíme tak dlouhodobě odbyt pro uhlí z dolů Mibrag," uvedl generální ředitel a člen představenstva EP ENERGY Jan Špringl. "Transakce potvrzuje náš enormní zájem o německý energetický trh. Na základě akvizice Schkopau se EP ENERGY stává z hlediska tvorby provozního zisku de facto z poloviny německou společností," dodal.

Elektrárna Schkopau je důležitou součástí systému dodávek elektřiny v centrální části Německa. Mimo jiné dodává energii pro sousedící významné chemické závody a pro Deutsche Bahn.

EP ENERGY zahrnuje řetězec činností sahající od těžby paliva po dodávku elektřiny a plynu koncovým zákazníkům. Do skupiny EP Energy spadají například Elektrárny Opatovice a Pražská teplárenská. Firma je největším dodavatelem tepelné energie v České republice a druhým největším výrobcem elektřiny v ČR. V těžbě hnědého uhlí zaujímá třetí pozici v Německu. Produkce uhlí společnosti Mibrag loni činila 19 milionů tun.

Skupina EP Energy má celkem 4400 zaměstnanců. Stoprocentním vlastníkem je EPH. V EPH kontroluje 40 procent akcií skupina PPF, stejný balík drží skupina J&T, zbylý 20procentní podíl vlastní Daniel Křetínský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK