MMF: České banky jsou zdravé a silné, hrozbou je ale vývoj v EU

17.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Český finanční sektor je zdravý a silný, banky by v případě problémů ustály i výrazné šoky. Uvádí to zpráva Mezinárodního měnového fondu (MMF), podle které mají české banky vysokou kapitálovou vybavenost a odpovídající likviditu i zisky. Hrozbou je ovšem vývoj v Evropské unii a v zahraničních mateřských bankách.

 

MMF rovněž uvedl, že český regulatorní rámec je obecně zdravý, úřady ale potřebují početnější personál, aby mohly v bankách provádět častější kontroly. Měnový fond doporučuje i několik dalších kroků, které by pomohly bankovní sektor připravit na případný krizový vývoj.

 

"Výsledky zátěžových zkoušek ukazují, že české banky jsou schopny ustát i velmi výrazné šoky," stojí ve zprávě měnového fondu, ze které cituje agentura Reuters. Zpráva není nijak překvapivá, český bankovní sektor je hodnocen kladně dlouhodobě.

 

"Vzhledem k vysoké závislosti české ekonomiky na vývozu do zemí Evropské unie a vzhledem k tomu, že téměř všechny velké finanční instituce v České republice jsou ve vlastnictví mateřských firem z EU, plyne hlavní riziko z negativního vývoje v zemích EU," stojí dále ve zprávě MMF.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK