Maďarsko začalo jednat s MMF o záložním úvěru

17.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 17. července (ČTK) - Maďarsko dnes začalo jednat s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o získání nového záložního úvěru. Ve středu by se měli do těchto rozhovorů zapojit rovněž zástupci Evropské unie. Maďarská vláda předpokládá, že jednání budou dokončena zhruba v říjnu. Podle analytiků by se však mohla protáhnout až do příštího roku kvůli odhodlání vlády udržet si svou neortodoxní hospodářskou politiku.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes naznačil, že vláda uskuteční nové kroky na podporu hospodářského růstu, které budou mít negativní dopad na stav veřejných financí. Opatření by mohla zahrnovat například rozšíření daňových úlev pro zaměstnavatele.

Tyto daňové úlevy již nyní ohrožují rozpočtové cíle maďarské vlády. Financování úlev bude podle analytiků ožehavým tématem rozhovorů s mezinárodními věřiteli. "Musíme doma bojovat za akční plán na ochranu pracovních míst," uvedl Orbán. "Budeme muset vést i mezinárodní bitvu, a to zejména vzhledem k rozhovorům s MMF, které nyní začínají. Jsem k tomu připraven," dodal.

První kolo rozhovorů bude trvat do 25. července. "Postoj trhů k maďarské hospodářské politice by se mohl výrazně zlepšit, pokud by byli maďarští politici vázáni podmínkami úvěrové dohody s MMF," uvedl ekonom Janos Samu ze společnosti Concorde Securities. "Zvýšilo by to předvídatelnost politických rozhodnutí v Maďarsku," dodal.

Cesta k jednání o úvěru se otevřela poté, co maďarský parlament začátkem měsíce schválil změny v kontroverzním zákoně o centrální bance. Zákon v původní podobě podle EU a MMF ohrožoval nezávislost maďarské centrální banky. Přijetí zákona se koncem loňského roku stalo důvodem k přerušení přípravných jednání o úvěru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK