Akcie v USA po slovech šéfa Fedu výrazně kolísaly

17.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. července (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování mírným růstem, o který je ale záhy připravily komentáře šéfa centrální banky (Fed) Bena Bernankeho. Ten před členy Kongresu řekl, že ekonomika se bude nadále potýkat s problémy, jejichž vážnost se zvyšuje. Později se ale ztrát zbavily a zamířily vzhůru.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.768 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst asi o 0,3 procenta. Podobně širší index S&P 500 přidával kolem 0,4 procenta na 1359 bodů, index Nasdaq Composite měl zisk 0,2 procenta a byl na 2903 bodech.

Bernanke řekl, že pokud bude třeba, Fed ekonomice pomůže. Neupřesnil ale, za jakých podmínek a v jakém výhledu by se to mohlo stát. To bylo pro investory zklamání, což se projevilo právě poklesem kurzů. Trh se ale pak zaměřil na jiné faktory.

Příznivě investoři naopak vyhodnotili některé výsledkové zprávy, hlavně solidní zisky investiční banky Goldman Sachs a výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola. Akcie obou firem se vydaly vzhůru, i když postupně začal růst ochabovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK