Hypoindex:Úrokové sazby hypoték v červnu klesly na 3,61 procenta

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Průměrná úroková sazba hypoték v červnu klesla na 3,61 procenta z květnových 3,68 procenta. Vliv na to mělo mimo jiné snížení úrokových sazeb centrální bankou na konci června, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace a dnes zveřejnil nejnovější údaje. Nejnižší za dobu existence ukazatele byly sazby loni v prosinci, a to 3,56 procenta.

 

"Protože již od května cena zdrojů bankám klesá a navíc došlo v posledních červnových dnech ke snížení klíčové sazby ČNB, mají banky dostatečný prostor pro snížení sazeb i pod historická minima z loňského prosince - stačí jen aby si některá z větších bank řekla o větší podíl na trhu," uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Úrokové sazby snížily na začátku července Česká spořitelna a UniCredit Bank, upozornil Hypoindex. Wüstenrot hypoteční banka sazby snížila v polovině června.

V červnu stoupl díky nízkým úrokovým sazbám i zájem o hypoteční úvěry. Lidé si sjednali zhruba o 700 hypoték víc než v květnu, celkem 7062. Celkový objem nových hypoték v červnu činil 11,63 miliardy korun, zhruba o miliardu více než v květnu. "Stejně jako loni byl červen pro hypotéky rekordní jak do počtu, tak do objemu," uvedl Rajdl.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK