Senát bude rozhodovat o úpravách stavebního zákona

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Senát dnes zahájí svou schůzi, na níž bude rozhodovat o novele stavebního zákona, která má zjednodušit proces povolování staveb. Senátoři ale chtějí předlohou navíc uzákonit, že náklady na demolice staveb nebezpečných okolí by místo obce hradil stát. V případě tohoto doplnění by se novela vrátila k novému projednání sněmovně.

Novela má také zvýšit některé poplatky, které s povolováním staveb souvisí. Stavební povolení pro bytový dům s nejvýše třemi byty má stát 5000 místo dosavadních 300 korun, stavba garáže pro maximálně tři vozy pak tisícikorunu místo tří set korun.

Beze změn by měl Senát naopak schválit novelu, podle níž budou muset být budovy do budoucna označovány energetickými štítky. Ty mají sloužit kupujícím či nájemců ke zjištění provozních nákladů na energie. Norma má vést k nižší spotřebě energií a snížení výdajů za energie.

Podobně se má Senát vypořádat s novelou, podle níž budou muset telefonní operátoři půl roku ukládat provozní a lokalizační údaje o svých klientech. Podobnou povinnost uchovávat informace o tom, kdo, odkud, s kým a jak dlouho komunikoval, mají mít i poskytovatelé internetového připojení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK