Akcie v USA díky výsledkům firem rostly, dolar k euru mírně klesl

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech v úterý posílily. Reagovaly tak na hospodářské výsledky nápojového gigantu Coca-Cola a banky Goldman Sachs a projev šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho, který nechal otevřenou možnost dalších stimulačních opatření.

Index Dow Jones stoupl o 78,33 bodu, tedy 0,62 procenta, na 12.805,54 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 10,03 bodu, neboli 0,74 procenta, na 1363,67 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 13,10 bodu, čili 0,45 procenta, na 2910,04 bodu.

Sezona zveřejňování výsledků hospodaření je v plném proudu, i když zatím jen krátkou dobu. Doposud většina firem překonala očekávání analytiků, i když z velmi nízkého základu. Obavy z kolapsu zisků se tak zatím nepotvrdily.

Banka Goldman Sachs v úterý oznámila, že její zisk klesl o 12 procent, výsledky však byly lepší, než se čekalo a akcie stouply o 0,3 procenta. Coca-Cola díky lepším výsledkům zpevnila o 1,6 procenta.

Bernanke ve svém projevu před zákonodárci nenaznačil přesněji, zda Fed chystá další kolo uvolňování měnové politiky, tzv. QE3, což nejprve poslalo akcie dolů. Prohlásil však, že politici by měli zvážit škálu nástrojů na další stimulaci růstu, pokud se ukáže, že nezaměstnanost neklesá nebo se zvyšuje riziko inflace. To trhy částečně uklidnilo. "Očekáváme, že Fed spustí QE3, možná již na počátku srpna," uvedl analytik Gary Goldberg Financial Services Oliver Pursche.

Dolar se v úterý pohyboval mezi zisky a ztrátami. Důvodem byl projev Bernankeho, který sice potvrdil připravenost na další stimulaci růstu, avšak neposkytl žádné bližší detaily. Před jeho projevem investoři zvýšili své sázky na to, že oznámí další měnovou stimulaci, a po jeho projevu měnili pozice, což poslalo americkou měnu vzhůru. Další kolo QE3 by způsobilo pokles dolaru, protože znamená zaplavení finančního systému dolaru, což snižuje hodnotu měny.

V závěru obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,2287 USD, když během dne se naopak propadlo na 1,2187 USD. Euro však kleslo vůči libře nejníže za tři a půl roku a na rekordní minimum vůči australskému dolaru. Dolar k jenu zpevnil o 0,3 procenta na 79,07 JPY. K růstu přispívají obavy z možné intervence Japonska na trhu proti růstu domácí měny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK