Ceny zahraničního obchodu v květnu meziměsíčně i meziročně rostly

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Ceny zahraničního obchodu v květnu meziměsíčně vzrostly. Vývozní ceny se zvýšily o 1,8 procenta a dovozní o 1,7 procenta. V meziročním srovnání ceny vyváženého zboží stouply o čtyři procenta a dováženého zboží o 6,1 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad, podle kterého ceny zahraničního obchodu zvýšila oslabená koruna.

Největší vliv na meziměsíční růst vývozních cen mělo zdražení strojů a dopravních prostředků o 2,1 procenta. Ceny chemikálií stouply o 2,1 procenta, průmyslového spotřebního zboží o 1,7 procenta a polotovarů o 1,6 procenta. Dolů šly jen ceny minerálních paliv, a to o 0,2 procenta.

Rovněž na zvýšení cen dováženého zboží se podepsaly ceny strojů a dopravních prostředků, které stouply o 2,1 procenta. O 2,3 procenta zdražily chemikálie, o 1,6 procenta polotovary a o 1,2 procenta průmyslové spotřební zboží. Zlevnily jen ostatní suroviny o 0,3 procenta.

Směnné relace, tedy vztah mezi změnami cen vývozu k cenám dovozu, meziměsíčně dosáhly hodnoty 100,1 procenta, tedy stejně jako v dubnu. Meziročně v květnu klesly na 98 procent, třicátý měsíc tak zůstaly v negativních hodnotách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK