Japonské akcie po propadu dalších asijských trhů klesly,jen rostl

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. července (ČTK) - Japonské akcie neudržely počáteční zisky a oslabily. Důvodem byl pokles dalších asijských trhů a malý růst jenu, což převážilo i nad pozitivními hospodářskými výsledky amerických firem. Index Nikkei klesl o 0,3 procenta na 8726,74 bodu.

Širší index Topix dnes přišel o 0,4 procenta a zaznamenal ztráty již devátý den za sebou. To je nejdelší období poklesu indexu od poloviny roku 2009.

Japonským společnostem by se letos mělo vést lépe než jejich kolegům v USA a Evropě. Podle prognózy Thomson Reuters Datastrem by zisk japonských firem měl letos stoupnout o 72 procent po loňském poklesu o 23 procent. Zisk firem z amerického indexu S&P 500 se má zvýšit o 7,6 procenta a z evropského indexu STOXX Europe 600 jen o 2,6 procenta.

Investoři se však i tak obávají, že zpomalení globálního ekonomického růstu bude mít dopad i na zisk japonských firem. Od počátku června se proto více zaměřují na japonské firmy orientované na domácí trh a prodávají vývozce.

Ztráty zaznamenaly jaderné firmy kvůli obavám o jadernou bezpečnost. Firma Kansai Electric Power klesla o 6,3 procenta a akcie Hokuriku Electric Power se propadly o 21,4 procenta.

Japonská měna v Asii mírně posílila. Mezi investory roste před dnešním dalším projevem šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho před americkými zákonodárci, tentokrát před finančním výborem Sněmovny reprezentantů, zájem o méně rizikové investice. V úterý vyslal Bernanke na trh spíše smíšené signály o dalších stimulačních krocích Fedu.

V závěru obchodování euro vůči dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,2282 USD a k jenu oslabilo rovněž o 0,1 procenta na 97,01 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,1 procenta na 78,99 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK