Fronty a nervozita na pobočkách registru vozidel rostou

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Fronty na pobočkách registru vozidel dopoledne narůstaly. Část systému nadále nefunguje, a některé žadatele tak pracovníci nemohou obsloužit. Úředníci také musejí chybějící údaje složitě dohledávat v jiných databázích. Systém je i dnes stále pomalý a nespolehlivý, zjistila ČTK na jednotlivých pracovištích registru.

Na registru vozidel v Kladně byla dnes dopoledne čekací doba přes dvě hodiny. Do 10:30 úředníci vyřídili 35 žádostí, celkem tam čekalo 94 lidí. Vyšší zájem lidí registrují také v Brně. "Lidé už své návštěvy neodkládají. Ráno jsme vydali 140 pořadových lístků," potvrdil vedoucí dopravněsprávního odboru Ladislav Prudil. Žadatelé si tam musí vystát hodinové fronty.

Nový systém centrálního registru vozidel v Pardubickém kraji stále nefunguje optimálně. Odbavení žadatelů je pomalejší. Někde se tak dnes tvořily už od rána fronty. Odbor dopravy pardubického magistrátu zavedl na registru vozidel kvůli odbavení klientů až do odvolání prodloužené úřední hodiny. "Během dvou týdnů, kdy systém nefungoval, se klienti nahromadili a přicházejí také noví," řekl ČTK vedoucí odboru Vladimír Bakajsa.

V Chrudimi funguje nový systém pomalu, vedoucí odboru dopravy Martin Klimek to přičítá i nedostatečnému vyškolení úředníků. "Doba čekání je dnes jednu až 1,5 hodiny. I když se naučíme software dokonale ovládat, stejně bude odbavení trvat dlouho," řekl.

Obdobná je i situace ve Svitavách. "Od počátku fungování systému se to výrazně zlepšilo, ale program některé úkony ještě neumí a stále se učíme. Nyní je větší nápor lidí a frontám se nevyhnou, protože jsme byli v minulém týdnu mimo provoz," řekl vedoucí odboru dopravy Miroslav Doseděl.

Na pražském Jarově čekalo již hodinu před otevřením asi 50 lidí a při zahájení provozu byl jejich počet zhruba dvojnásobný. Část čekajících si z automatu brala víc pořadových čísel, takže jejich vydaný počet byl proti množství čekajících zhruba dvojnásobný. Pracovnice u výdeje čísel si přitom netroufla odhadnout, jak dlouho bude vyřizování jedné žádosti trvat. "Po zkušenostech z předchozích dnů už radši neříkáme vůbec nic. Musíte čekat," uvedla.

Za nejhorší den od spuštění nového systému registrů označil dnešek tajemník chebské radnice Václav Sýkora. "Systém sice funguje, ale nefunguje propojení s registrem obyvatel, nedají se vyhledat technické popisy, nefungují odhlášky vozidel, chybí číselníky některých částí obcí, nedostaneme se k registračním značkám vydaným v jiných regionech," popsal Sýkora. V Karviné zase musejí pracovníci registru často zapínat i starý registr, dle kterého kontrolují a doplňují potřebné údaje.

Nový centrální registr vozidel ve Zlíně ani dnes řádně nefunguje. Ve srovnání s koncem minulého týdne nedochází podle úředníků odboru občansko-správních agend magistrátu, kteří jej obsluhují, ani k výraznějšímu posunu k lepšímu. "Nadále tak platí, že systém sice zvládne bez větších problémů většinu operací, ale některé žádosti i tak nelze vyřídit," uvedl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK