Členství Ruska ve WTO schválila i horní komora parlamentu

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 18. července (ČTK) - Ratifikaci dohody o připojení Ruska ke Světové obchodní organizaci dnes schválila i horní komora ruského parlamentu. K dokončení celého procesu tak chybí již jen podpis prezidenta Vladimira Putina. Rusko usilovalo o členství ve WTO 18 let.

Hlasování v horní komoře bylo již jen formalitou. Minulý týden vstup většinově podpořili členové dolní komory, Státní dumy.

Rusko bylo největší ekonomikou a jediným členem skupiny G20, který dosud stál mimo WTO. WTO schválila přijetí Ruska mezi své členské země již loni v prosinci. Plnoprávným, 156. členem organizace se stane Rusko 30 dní po ratifikaci dohody. Rusko je devátou největší ekonomikou světa.

Rusko musí kvůli dohodě snížit dovozní cla a otevřít důležité sektory domácí ekonomiky zahraničním investicím. Opoziční zákonodárci se postavili proti připojení k WTO, protože se obávají, že ruský průmysl a zemědělství nebudou schopni obstát v konkurenci na světových trzích.

Ruská vláda již oznámila, že začne snižovat cla od 1. září. Do roku 2015 má vláda snížit dovozní cla v průměru na šest procent ze současných 9,5 procenta, napsala agentura Reuters.

WTO je mezinárodní vládní organizace, která usnadňuje mezistátní obchodní výměnu. Je nejvyšším orgánem k urovnávání sporů mezi obchodními partnery a má bránit diskriminaci malých zemí. Organizace zahrnuje 155 členů, včetně České republiky. Po přijetí Ruska bude zastřešovat 97 procent světového obchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK