Irsko hodlá vynaložit 2,25 miliardy eur na podporu ekonomiky

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 18. července (ČTK) - Irská vláda se rozhodla vynaložit 2,25 miliardy eur (zhruba 57 miliard Kč) na podporu hospodářského růstu. Chce tak vytvořit 13.000 nových pracovních míst. Informovaly o tom dnes agentury DPA a Reuters.

Peníze by měly směřovat především do výstavby infrastruktury a podpořit irský stavební sektor, který byl těžce zasažen hospodářskou krizí. "Globální ekonomická krize měla na stavební sektor výrazný dopad," uvedl irský ministr pro veřejné výdaje Brendan Howlin. "Ohlášený stimulační balík pomůže v tomto sektoru vytvořit řadu pracovních míst," dodal.

Irský stavební sektor v minulosti zajišťoval každé sedmé pracovní místo v zemi. V posledních čtyřech letech však musel propustit téměř 60 procent zaměstnanců, napsala agentura Reuters.

Nová opatření by podle některých ekonomů mohla vyvolat mezi investory pochybnosti ohledně odhodlání Irska snížit rozpočtový deficit. "Nacházíme se v době tvrdé konsolidace rozpočtu, takže to vypadá jako zvláštní období pro zahájení nových fiskálních stimulů," uvedl Conall Mac Coille z makléřské společnosti Davy Stockbrokers.

Irsko se v listopadu 2010 dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranném úvěru v celkové hodnotě 85 miliard eur (zhruba 2,2 bilionu Kč). Minulý týden úspěšně prošlo kontrolou plnění rozpočtových podmínek tohoto úvěru.

Irská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesla o 1,1 procenta. V celém letošním roce však vláda počítá s nárůstem o 0,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK