Počet zahájených staveb v USA je nejvyšší za téměř čtyři roky

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 18. července (ČTK) - Ve Spojených státech se v červnu začalo stavět nejvíce domů a bytů za poslední téměř čtyři roky. Ukázala to statistika tamního ministerstva obchodu. Data potvrzují, že realitní sektor se dál zvolna zotavuje, na druhou stranu to ale znamená, že klesají důvody, aby centrální banka znovu podpořila ekonomiku.

Počet zahájených staveb se v červnu proti předchozímu měsíci zvýšil o 6,9 procenta a v přepočtu na celý rok činil zhruba 760.000. To je nejvíce od října 2008 a je to mnohem lepší výsledek, než se čekalo. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru počítali s nárůstem na 745.000.

Navzdory velmi silnému červnovému růstu je ale počet zahajovaných staveb i vydávaných stavebních pololetí jen asi poloviční proti tomu, co ekonomové považují za zdravý vývoj. Realitní sektor ale i tak vykazuje růst v době, kdy zbytek ekonomiky oslabuje. Na to ve zprávě Kongresu v úterý upozornil i šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke.

Počet zahájených staveb rodinných domů se v červnu zvyšoval už čtvrtým měsícem po sobě a je nejvýraznější za poslední dva roky. Počet zahájených bytů, kde statistika výrazně kolísá, se po květnovém poklesu rovněž vrátil k růstu.

Počet vydaných stavebních povolení, což naznačuje budoucí trend výstavby, ale o 3,7 procenta klesl a činil 755.000. V květnu byl ale tento ukazatel na maximu za tři a půl roku, což podle agentury AP částečně vysvětluje, proč počet povolení v červnu klesl.

Počet povolení k výstavbě rodinných domů nepatrně vzrostl a je nejvyšší od března 2010. Naopak počet vydaných povolení k výstavbě bytů se v červnu snížil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK