MMF vyzval eurozónu k integraci a posílení role ECB

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. července (ČTK) - Členské země eurozóny by měly zvýšit snahu o integraci, pokud chtějí bez následků překonat hospodářskou krizi. Uvedl to dnes Mezinárodní měnový fond (MMF). Dodal, že Evropská centrální banka (ECB) by mohla hrát významnější roli v boji s dluhovou krizí.

Eurozóna podle fondu musí uskutečnit kroky k vytvoření bankovní unie a hlubší rozpočtové unie a prosadit strukturální reformy. Dokud nebudou tato opatření uskutečněna, musí nadále využívat záchranné fondy a podporovat hospodářský růst uvolněnou měnovou politikou.

ECB podle MMF může prohloubit snižování úrokových sazeb a rozšířit nákupy dluhopisů, protože ekonomika je slabá a inflační riziko nízké. "ECB je schopna poskytnout další prostředky na obranu proti eskalaci krize," uvedl fond.

ECB začátkem měsíce snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 0,75 procenta. Nepřišla však s žádnými dalšími opatřeními na podporu růstu, jako jsou nákupy dluhopisů nebo poskytnutí dalších peněz bankovnímu sektoru.

Prioritou pro eurozónu je podle MMF vytvoření bankovní unie, která by zahrnovala jednotný bankovní dozor i společný systém pojištění vkladů a podpory bank. Lídři eurozóny chtějí, aby dohled nad bankami v eurozóně převzala ECB. Podle MMF by však měla ECB hrát roli také v systému pojištění vkladů.

MMF tento týden potvrdil, že v letošním roce očekává pokles ekonomiky eurozóny o 0,3 procenta. Odhad hospodářského růstu pro příští rok zhoršil na 0,7 procenta z dříve předpokládaných 0,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK