Registr aut se dál potýká s problémy, radnicím dochází trpělivost

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Kvůli náporu žadatelů se dnes na pobočkách centrálního registru aut po celé zemi tvořily dlouhé fronty. Nový systém je stále pomalý a nestabilní. Pokud se situace nezlepší, bude Svaz měst a obcí požadovat návrat ke starému systému. Brněnský primátor Onderka chce náklady spojené se špatným fungováním registru aut vyžadovat po ministerstvu dopravy. To dnes uvedlo, že provozovateli registru, firmě ATS - Telcom Praha, platí za IT služby pro resort měsíčně přes 13 milionů Kč.

Dlouhé fronty se dnes tvořily na pobočce registru v Brně. "Lidé už své návštěvy neodkládají," potvrdil vedoucí dopravněsprávního odboru Ladislav Prudil. Systém tam fungoval na 60 až 70 procent. Magistrát tam stále čeká na vyřešení 35 problémových bodů, které si z Brna v pátek odvezla firma zajišťující nový systém registru. Starý registr spravovalo ministerstvo vnitra, pod ministerstvo dopravy data přešla od července.

Kvůli dlouhým frontám dnes odbor dopravy pardubického magistrátu zavedl na registru vozidel až do odvolání prodloužené úřední hodiny. "Během dvou týdnů, kdy systém nefungoval, se klienti nahromadili a přicházejí také noví," řekl ČTK vedoucí odboru Vladimír Bakajsa. Pražská pracoviště registru aut dnes odbavila 1054 žadatelů, tedy o 50 méně než v úterý. Dříve úředníci zvládli obsloužit dvojnásobný počet. Kvůli náporu lidí pracovníci opět omezili vydávání pořadových čísel.

Radnicím už s nefungujícím registrem dochází trpělivost. Například brněnská radnice chce náklady spojené se špatným fungováním registru vozidel vyžadovat po ministerstvu dopravy. Peníze vynaložené navíc by se mohly týkat například přesčasů pracovníků úřadu. Předseda Svazu měst a obcí a primátor Kladna Dan Jiránek uvedl, že jenom město Kladno tratí na tom, že registr je v provozu jen na 40 procent, asi 600.000 korun za měsíc. "Takových obcí třetího stupně je u nás 205, tak to není možné," dodal.

O urychlenou nápravu situace s registrem požádalo ministra dopravy Pavla Dobeše v otevřeném dopise Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR. Předseda sdružení Jaromír Zajíček upozornil, že ani po zásahu informatiků z resortu dopravy nefungují výpisy z registrů pro soudy a exekutory. "Podle stávajících zkušeností z neúplného provozu je nový systém pracnější a časově náročnější, a to více jak dvakrát oproti systému předchozímu," píše se v dopise ministrovi.

Odškodnění za nefunkční registr chtějí po ministerstvu dopravy zatím tři lidé, kteří o peníze písemně požádali. Je mezi nimi jeden podnikatel a dvě fyzické osoby. "Celkem požadují odškodnění ve výši 25.700 korun," oznámil mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Ministerstvo dopravy dnes k platbám pro firmu ATS - Telcom Praha uvedlo, že peníze jí vyplácí bez ohledu na to, zda její služby využívá. Za tři roky platnosti smlouvy tak úřad firmě zaplatí 474 milionů Kč. Současné problémy s registrem ministerstvo svaluje na předchozí vedení úřadu. Novou aplikaci zatím ministerstvo od firmy oficiálně nepřevzalo.

Zakázku na provoz registru firma ATS - Telcom Praha získala bez výběrového řízení. Částka 37 milionů korun, kterou má firma obdržet za software, je podle ministerstva zahrnuta v celkovém obnosu tříleté smlouvy z roku 2010. "V tomto směru tedy aplikace jako taková nic nestála," uvedlo ministerstvo. Dalších 32,4 milionu korun má MD zaplatit za provoz registru, částka ale může být snížena o případné sankce za jeho nefunkčnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK